הכל על גלידה


פסח עבר וזה הזמן להכניס את הקערת גלידה למקפיא.
זה הזמן המדוייק והרצוי להכנת גלידות🍦🍨
אז נתחיל עם הטעם האהוב והבסיסי ביותר - גלידת וניל😋

מצורפים הסברים מפורטים וגם שיטות להכנת גלידה בלי המכונה❤

אז מה מקור המילה גלידה? 
את המילה "גלידה" הגה אליעזר בן יהודה, מהמילה "גליד" שמקורה בארמית ומתייחס לנוזל שנקרש "גליד קרח". המילה 'גלידא' מופיע לראשונה בתרגום אונקלוס לספר בראשית, פרק ל"א, פסוק מ': "הֲוֵיתִי בִּימָמָא אַכְלַנִי שַׁרְבָּא וּגְלִידָא נְחַת עֲלַי בְּלֵילְיָא וְנַדַת שִׁינְתִי מֵעֵינָי", כלומר קרח בארמית הוא גלידא.


יש מספר סוגי גלידות:

גלידת שמנת - גלידה חלבית המבוססת על שמנת מתוקה (בד"כ בגלידריות איטלקיות), או על בסיס שמנת חמוצה (בתור תחליף לגלידות יוגורט).
ג'לאטו - תהליך הכנת גלידת ביתית מורכב מחימום מבוקר של תערובת חלב, שמנת, חלמונים וסוכר לדרגה הגורמת להסמכה ופסטור.
לאחר מכן קירור, הוספת מרכיבי טעם ועיבוד התערובת במכונת גלידה, או לחילופין הקפאה והקצפה לסירוגין של הקרם עד לקבלת המרקם הרצוי.
גלידת יוגורט - גלידה שעשויה מ-25% יוגורט לפחות. 

יש שתי אופציות להכנת תערובת גלידה בבית:

  • השיטה הראשונה, היא השיטה הקלאסית שבה מכינים את הגלידה מקרם אנגלז. זהו הקרם הבסיסי שממנו מכינים גלידה במכונה. 
  • השיטה שנייה, סופר קלה והיא לוקחת פחות מ-5 דקות להכנה. סוד המרקם שלה טמון במרכיביה: חלב מרוכז ושמנת מוקצפת.

להקפאת הגלידה יש מספר שיטות:

  • כמובן שהשיטה הטובה ביותר היא מכונת גלידהמכונת הגלידה מקפיאה את התערובת תוך כדי ערבול ובכך שוברת את הקריסטלים הנוצרים בזמן ההקפאה ומחדירה אוויר לתערובת. (משך זמן 20 דקות)
  • השיטה הפשוטה ביותר היא הקצפה - מקציפים את כל מרכיבי הגלידה, מעבירים לקופסאת פלסטיק אטומה, מכסים ומקפיאים למשך הלילה. בשיטה הזאת הגלידה יוצאת יותר כמו מוס קפוא ופחות אוורירית כמו גלידה.
  • שיטה נוספת משתמשת בבלנדר מוט - מכינים קרם אנגלז וכשהתערובת קרה, מעבירים אותה לקערת פלסטיק או נירוסטה. מכניסים למקפיא למשך 45 דקות. לאחר מכן מוציאים מהמקפיא. את התערובת שקפאה בשולי הקערה מגרדים בעזרת לקקן, טורפים היטב בעזרת בלנדר ידני או מטרפה רגילה ומחזירים למקפיא. חוזרים על הפעולה הזו כל 30 דקות במשך כשעתיים שלוש.
  • השיטה הפעילה משתמשת בשקיות ניילון - מערבבים את מרכיבי הגלידה בשקית קטנה עם סגירה חוזרת (ziplock).  בשקית גדולה יותר מניחים קרח ומלח ומכניסים את השקית עם הנוזל לתוך השקית עם הקרח. סוגרים היטב ומנערים כ-10 דקות.
  • השיטה ההגיונית ביותר משתמשת בקערות - מניחים בתוך קערה את מרכיבי הגלידה, מניחים את הקערה בתוך קערה גדולה יותר שמלאה בקרח ובמלח גס. מקציפים עם מיקסר את מרכיבי הגלידה כ-10 דקות, מכסים במגבת ומעבירים את 2 הקערות ביחד אל המקפיא למשך 45 דקות. אחרי הזמן הזה, מקציפים שוב את תערובת הגלידה כ-5 דקות. מכסים בניילון את פני הגלידה ומחזירים את הקערות למקפיא, עד שהגלידה מתייצבת.
אני מצרפת מתכונים לגלידת וניל בסיסית, אליה ניתן להוסיף טעמים ותוספות שונות. את הטעמים מוסיפים בתחילת התהליך ואת התוספות עצמן ממש לקראת הסוף.

קרם אנגלז:

חומרים:

240 מ"ל (כוס) חלב
150 גרם (3/4 כוס) סוכר
500 מ"ל (2 מכלים) שמנת מתוקה להקצפה
5 חלמונים

אופן הכנה:

  1. בסיר שמים חלב ומביאים לרתיחה. מכבים את האש.
  2. במקביל טורפים את החלמונים עם הסוכר.
  3. תוך כדי בחישה יוצקים מעט מהחלב על תערובת החלמונים, ממשיכים לטרוף כל הזמן כדי שהחלמונים לא יתבשלו.
  4. שופכים את כל החלב על החלמונים ומערבבים עד לאיחוד.
  5. שופכים את התערובת חזרה לתוך הסיר דרך מסננת, תוך כדי בחישה מתמדת וממשיכים לבשל עד שהתערובת מסמיכה.
    כדי לבדוק אם מוכן - טובלים כף עץ בתוך התערובת, מעבירים אצבע על גבי הכף. אם התערובת נשארת יציבה ולא מתאחה - התערובת מוכנה, אם התערובת נוזלית והפס נסגר - צריך להמשיך לבשל.
    מורידים מהאש.
  6. מוסיפים אל תוך הקערה עם השמנת המתוקה ומערבבים היטב.
    בשלב זה ניתן להוסיף את הטעמים השונים.
  7. בוחרים את אחת השיטות ופועלים לפיה.
    ממש לקראת הסוף ניתן להוסיף את התוספות.

              גלידת שמנת:

              חומרים:

              400 גרם (פחית) חלב מרוכז 
              500 מ"ל (2 מכלים) שמנת מתוקה להקצפה

              אופן הכנה:

              פועלים על פי השיטה שבחרתם, אבל זה העיקרון:
              1. שופכים את השמנת הקרה לקערה ומקציפים במהירות בינונית עד שנוצרת קצפת רכה.
              2. עוצרים את ההקצפה, מוסיפים חלב מרוכז וטעמים שונים וממשיכים להקציף עד שנוצרת קצפת יציבה.
              3. עכשיו נשאר להוסיף את התוספות שאוהבים.

              טעמים:

              • גלידת וניל - מוסיפים 2 כפיות תמצית וניל או מקל וניל.
              • גלידת אוראו - מוסיפים 2 כפיות תמצית וניל וחבילת עוגיות אוראו שבורות.
              • גלידת פיסטוק - כף מחית פיסטוק וחצי כוס פיסטוקים קלופים קצוצים גס.
              • גלידת חמאת בוטנים - 2 כפות חמאת בוטנים וחצי כוס שוקולד-צ'יפס בטעם חמאת בוטנים.
              • גלידת ריבת חלב - 2 כפות ריבת חלב.
              • גלידת נוטלה - 2 כפות נוטלה.
              • גלידת קפה - 1 כף אבקת קפה נמס מומסת בכף וחצי מים רותחים (כאשר התערובת קרה לחלוטין).



               

              מתוקה113 Template by Ipietoon Cute Blog Design