לפני כשבוע צויין "פורים קטן" (מיני חג שחוגגים אותו בשנים מעוברות, מציינים אותו כתזכורת לחג הפורים 'הגדול' שמופיע עוד כחודש)
אז בעקבות רוח החג ששרתה עלי, נכנסתי למטבח והתחלתי להכין אוזני המן. רק בינינו מכל נגלה (מוכנה) אכלתי מעשר.😅
אז בעקבות רוח החג ששרתה עלי, נכנסתי למטבח והתחלתי להכין אוזני המן. רק בינינו מכל נגלה (מוכנה) אכלתי מעשר.😅
כמות: כ50 יחידות בקוטר 4 ס"מ
חומרים:
לבצק:250 גרם קמח לבן
50 גרם אבקת שקדים
90 גרם אבקת סוכר
175 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
ביצה
למילוי:
ממרח שוקולד של עלית/ נוטלה/ לוטוס
אופן ההכנה:
מכינים את הבצק:
- מערבלים את כל חומרי הבצק בקערת מיקסר עם וו גיטרה 3-2 דקות במהירות בינונית עד לקבלת בצק אחיד וחלק.
עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעה. - מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים 2 תבניות בנייר אפייה.
ממלאים, מעצבים ואופים:
- מרדדים את הבצק על משטח מעט מקומח לעלה בעובי 2 מ"מ.
- קורצים עיגולים בקוטר 4 ס”מ, מניחים כפית מלית במרכז כל עיגול
- סוגרים למשולש עם פתח קטן למלית ומהדקים.
- מניחים בתבניות במרווחים של כ-ס”מ.
- אופים כ-10-15 דקות עד הזהבה.
- מצננים היטב וזורים אבקת סוכר. מאחסנים בכלי אטום מחוץ למקרר עד שבוע.
שדרוג:
- ניתן להכניס סוכריות צבעוניות בעת הכנת הבצק, ככה יצאו לנו אוזני המן מנוקדות בעדינות.
- ניתן לצבוע חלק מהבצק ולכדרר כדורים מינאטורים.
אחרי שרידדנו את הבצק, "ננקד" את הבצק (נניח את הכדורים על הבצק המרודד), מרדדים מעט שוב כדי להדביק את הנקודות לבצק.
מילויים:
- מלית פרג
חומרים: כוס חלב, כוס סוכר, 300 גרם פרג טחון, 5 פתיבר טחונים.
אופן הכנה: מרתיחים חלב עם סוכר במשך 10 דקות, מוסיפים פרג ופתי בר ומבשלים עוד 3 דקות, מערבבים היטב עד שמסמיך ומקררים. - מלית תמרים ואגוזים:חומרים: 500 גרם ממרח תמרים, 100 גרם אגוזי מלך קצוצים, מעט קינמון (לא חובה), כף שמן.אופן ההכנה: מערבבים היטב את ממרח התמרים עם אגוזים קצוצים, שמן וקינמון עד לאיחוד.
- מלית לוטוס מתוקה:חומרים: 1/2 כוס ממרח לוטוס, 50 גרם אבקת סוכר.
אופן ההכנה: מחממים את ממרח הלוטוס במיקרוגל עד שהוא הופך לנוזלי, מערבבים היטב עם אבקת הסוכר, לאחר מכן יוצרים כדורים קטנים מהתערובת (אותם נניח על הבצק). - מלית קקאו:חומרים: 4 כפות קקאו משובח, 1/2 כוס סוכר, 50 גרם חמאה/ מחמאה/ שמן קוקוס, מעט תמצית וניל, 1/2 כוס פירורי ביסקוויטים.אופן הכנה: חממו יחד קקאו, סוכר, חמאה ותמצית וניל בסיר אדים כפול. הסירו מהאש וצננו.
- מלית גנאש שוקולד:
חומרים: 150 גרם שוקולד מריר, חצי מיכל שמנת מתוקה/ צמחית.אופן הכנה: בסיר קטן, חממו את השמנת המתוקה עד לסף רתיחה. שיפכו את השמנת החמה על גבי השוקולד בקערה וערבבו היטב. הניחו את השוקולד במקרר והמתינו עד הצטננות השוקולד והתקשותו. - מלית אגוזי לוז: חומרים: כוס חלב, כוס סוכר, 20 גרם חמאה, 1 כוס גדושה של אגוזי לוז קלויים וטחונים, כפית תמצית וניל.
אופן הכנה: מרתיחים חלב וסוכר , מוסיפים חמאה ומערבבים. מוסיפים את האגוזים והוניל.מצננים, ואם המלית עדיין נוזלית מדי אחרי הצינון מוסיפים עוד אגוזים טחונים או עוגיות פתי בר טחונות, עד למרקם סמיך. - מלית מייפל פקאן:
חומרים: ¾ כוס אגוזי פקאן טחונים, ¼ כוס סוכר, 2 כפות סירופ מייפל וחלבון אחד.
אופן הכנה: מערבבים הכל.
טיפים:
- הבצק: ניתן להכין אוזני המן מבצק פריך או שמרים, אפשר לנסות לגוון עם בצק פילאס או פילו. לא משנה איזה בצק בחרתם, כבר בזמן ההכנה חשוב להקשיב לו, הוא חייב להיות נעים ונוח לעבודה. ואם הוא לא כזה אפשר להוסיף עוד כפית של מים קרים.
- בשימוש עם בצק פריך, צריך להמנע בעיבוד יתר - ברגע שנוצר כדור בצק יש לעצור את פעולתו של המכשיר, להוציא את הבצק, לעטוף בניילון נצמד ולהכניס לקירור (לפחות חצי שעה, כדי שהחמאה תתייצב).
- רידוד: הרידוד אמור להיות לעובי של 3-4 מ"מ. בפועל, זה לא כל כך פשוט. הבצק מתחמם, ועלול להידבק לשיש. מומלץ לעבוד עם בצק קר מאוד, על גבי משטח קר מאוד. ולכן כדאי לחלק את הכמות הכוללת של הבצק לחלקים קטנים, לשמור במקרר ולהוציא כל חלק בתורו אל משטח העבודה.
- קריצה: אפשר לקרוץ בעזרת ספל (אבל במקרה זה השוליים ישארו עבים יחסית), הכי מומלץ לקרוץ בעזרת חותכן (אם הבצק נדבק לחותכן/כוס נתבול בקמח).
אם העיגול מסרב להתנתק ממשטח העבודה, נסו לשחררו בעדינות מלמטה בעזרת סכין. - מלית: למרות שזה מפתה להניח כמות עצומה של מלית במרכז העיגול, לא שמים יותר משליש עד חצי כפית (גודל של גולה בינונית, 1/3 מקוטר העיגול ובגובה דומה). כמות גדולה מידי תגלוש החוצה ותהרוס את צורתו של המאפה.
חשוב שהמלית תהיה סמיכה כשהיא מתחממת, יציבה זו מלית שאפשר ממש לכדרר אותה לכדור קטן או לזלף אותה והיא נשארת ממש יציבה. - קיפול: בעזרת ארבע אצבעות (שתי בהונות ושתי אצבעות) מקפלים פנימה, מצמידים היטב את שולי המשולש, מהדקים תוך חיזוק צורת המשולש, ההידוק צריך להיות חזק אבל לא מידי, שלא יצאו שפיציות אבל מצד שני שלא יפתחו.
כדי למנוע את פתיחת הבצק אפשר למרוח את ה'מסגרת' החיצונית בביצה או במים.
חשוב: אם הבצק נשבר בזמן הקיפול (כנראה הוא קר מידי), תנו לו לנוח 5 דקות (אם זה לא עוזר כנאה חסרים לו טיפה נוזלים) - קירור: שלב שהוא לא חובה, אבל הוא המפתח להשגת אוזני המן יציבות ושלמות שלא יפתחו בזמן האפייה. אחרי חצי שעה של זמן המתנה במקרר, אף אוזן המן לא תיפתח.
- אפייה: מכניסים לתנור שחומם מראש ל170 מעלות (צריך להיזהר מאפייה בטמפרטורה גבוהה מידי, כדי שהאוזניים והמילוי לא ישרפו). אופים את אוזני המן גג 15 דקות, תוך השגחה צמודה. אם אוזני ההמן מוזהבות ונראות יציבות, שווה להרים את אחת האוזניים לבדוק שקיבלה צבע יפה מלמטה.
- צינון: חשוב לתת לאוזני ההמן להתקרר עד הסוף, רק כשהבצק מתקרר - הוא מתייצב ומקבל את הפריכות הכיפית שלו. ניתן לפזר אבקת סוכר.